Moped

Vill du ha total frihet att kunna ta dig vart du vill?

Till skolan eller till träningen...

Vare sig du vill köra Am-moped eller moped klass 2 så hjälper vi dig. Ahlséns Trafikskola har många års erfarenhet av mopedutbildning. År 2023 utbildade vi över 165 stycken mopedelever. Vårt mål är att vi skall få trafik- och säkerhetsmedvetna mopedförare i trafiken. Nedan ser du information om de olika mopedklasserna.

Am-moped

Den vanligaste mopedtypen kallas am-moped eller tidigare eu-moped. Den får framföras i max 45 km/h och innehar registreringsskylt. Även mopedbil och traktor hör till denna klass.

Det erfodras körkortstillstånd för att köra am-moped. Ansökan görs på transportstyrelsen.se. Syntest hjälper vi dig med (kostnadsfritt). Vid frågor om ditt tillstånd, tveka inte att höra av dig. Vi hjälper dig gärna.

Utbildningen omfattar 12 timmar varav 8 timmar är teoretiskt och 4 timmar praktisk körning. Teorin genomförs i trafikskolans lokaler oftast under 2 tillfällen á 4 timmar varje gång. Eleverna får även en digitallänk ifall de hellre vill följa teoriundervisningen hemifrån. När du skriver in dig får du tillgång till ett digitalt material där frågor och filmer blandas med annat pedagogiskt material. Använd materialet så länge du vill. Det finns ingen tidsbegränsning.

Körningen genomförs i Mjölby med omnejd. Du kör på trafikskolans mopeder. Lättkörda scooter mopeder. Har du ingen egen hjälm så går det utmärkt att låna på trafikskolan.

Efter avslutad utbildning är det dags för kunskapsprov på trafikverket. Närmast Linköping eller Motala. Tänk på att giltig legitimation krävs.

Moped klass 2

Moped klass 2 är en moped som är konstruerad för en hastighet av max 25 km/h med en motor som inte överstiger 1 kilowatt.

Utbildningen omfattar 10 timmar, varav 8 timmar är teoritid och 2 timmar praktisk körning på manöverplan. Den praktiska delen består av bl.a. styr-, balansövningar samt bromsövningar.

När utbildningen är klar så bokas provet. Det genomförs på trafikskolan. Provet består av 35 stycken frågor och 28 stycken skall minst vara rätt för att bli godkänd.

ANMÄL DIG TILL MOPEDUTBILDNING